Million-regn skal gøre Naturpark Amager til attraktion i verdensklasse

Nordea-fonden støtter udviklingen af Naturpark Amager med 55 millioner kroner. Målet er at smelte storbyen sammen med stor natur, så borgerne får en ny attraktion i international format.

naturpark amager

naturpark amager

Med en uddeling på 55 millioner kroner fra Nordea-fonden er drømmen om en ny Naturpark for hele Københavnsområdet kommet nærmere.

Midlerne skal bruges til at samle alle offentlige naturområder på Amager til en gigantisk naturpark midt i storbyen. Den bliver på 3500 hektar, ti gange større end Central Park i New York og over dobbelt så stor som Dyrehaven nord for København.

Bag projektet står et partnerskab bestående af Naturstyrelsen, Københavns kommune, Tårnby kommune, Dragør kommune og By & Havn. Partnerskabets mål er at smelte stor natur og storby sammen til en ny attraktion i verdensklasse til glæde for hovedstadsområdets beboere.

Den færdige naturpark skal skabe et væld af nye muligheder for borgerne i nærområdet, også borgere der ikke normalt benytter sig af friluftslivet. Børn og unge vil få verdens største udendørs klasseværelse med formidling af natur og aktive tilbud på helt nye måder. Desuden skal parken have et sådant format, at den også trækker nye beboere og flere turister til hovedstadsområdet.

Naturparken består af Amager Fælled, Kalvebod Fælled, Kongelunden og Sydamagers kystlandskab. I dag har naturområderne et besøgstal på cirka 1 million om året. Målet er foreløbig at øge besøgstallet til to millioner inden for de næste 10-15 år. Dyrehaven har til sammenligning 7 millioner besøg – på trods af at Naturpark Amager ligger i et af Danmarks tættest befolkede områder – med kun godt to kilometer til Rådhuspladsen.

”Området er en lidt overset naturperle, som vi nu forvandler til byboernes grønne og rekreative åndehul. Vi er stolte af at kunne støtte Naturpark Amager, fordi vi tror på, at den vil skabe nyt liv og forhåbentlig mange gode liv for byboerne. Der er lagt op til mange nye og spændende oplevelser i en natur, der er så nær, at den faktisk ligger lige uden for millionbyens hoveddør,” siger Mogens Hugo, bestyrelsesformand for Nordea-fonden, som støtter gode liv.

 

Overborgmester Frank Jensen: Et stærkt vartegn for det grønne København

”Jeg er utrolig glad for den store gave, København har fået af Nordea-fonden. Naturparken skal være til glæde for alle københavnere og byens turister. Den styrker københavnernes mulighed for at have et aktivt friluftsliv tæt på byen og bliver et stærkt vartegn for det grønne København”, lyder det fra overborgmester Frank Jensen.

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell supplerer: ”Nem adgang til grønne områder af høj kvalitet har stor betydning for livskvaliteten i en storby som København. Naturpark Amager er et helt unikt område, der byder på mange forskellige naturoplevelser. Jeg er glad for, at vi nu får hjælp til at gøre både de grønne områderne, havnen og havet mere tilgængelig og anvendelig for københavnerne”.

Også Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen ser frem til udviklingen af den nye Naturpark Amager: “Jeg er sikker på, at københavnerne vil tage den nye Naturpark Amager til sig som et oplagt udflugtssted. Især de nye bade- og bådebroer giver helt nye muligheder for at opholde sig ved havet, mens man nyder den storslåede udsigt. Dermed får vi en enestående naturoplevelse tæt på København, som også vil tiltrække turister, der sætter pris på en storby med mange forskellige tilbud.”

 

Med støtten fra Nordea-fonden vil man kunne komme i gang med konkrete tiltag, så som:

Grønne hovedindgange, der åbner for mange forskellige oplevelser i det store område. En indgang til ”den store natur” med besøgscenter, der formidler natur- og dyrelivet og de mange nye muligheder for sport og kreativ udfoldelse.

En indgang til ”den nære natur” fra de store boligområder i Ørestad, hvor naturen kan blive samlingssted for foreninger – eller bare til korte ture. En indgang mod ”den sjældne og beskyttede natur” med shelters til overnatninger og nye stisystemer, der fører de besøgende til ukendt land.

Blå hovedindgange, der åbner for søsiden, med naturlige havne, bådebroer og anløbssteder langs Amagers vestkyst. Ikke kun som indgang for sejlende, men som udgangspunkt for alle, der vil udfolde sig langs kysten – og på vandet. Her er også forslag om en lang træpromenade, hvor der bliver plads til teater, musik, badning, fiskeri m.m. De konkrete faciliteter vil blive lagt endelig fast gennem bruger- og borgerinddragelse.

Flere nyheder om Natur

Andre nyheder fra amagerlokalavis.dk