Københavnere må i dag køre en tur til Gentofte eller Høje Taastrup for at besøge IKEA, men i fremtiden vil køreturen blive forkortet på betydelig vis når varehuset åbner på Kalvebod Brygge ved Fisketorvet, som ligger lige på den anden side af Islands Brygge.

De to brygger er i dag forbundet med Bryggebroen, som er den første bro i den københavnske havn i 50 år. Broen blev indviet i 2006 og det er en 190 meter lang bro, som man cykler eller går over. En anden essentiel bro i projektet er Dybbølsbro, som bliver udvidet for at kunne håndtere krydset hvor Indre By, Islands Brygge, Sydhavn og Vesterbro mødes.

Et mindre og mere moderne IKEA varehus

Planerne for det nye IKEA varehus blev offentliggjort tilbage i 2016 og det skulle have stået færdigt i 2018, men det store byggeprojektet er blevet udskudt. Derudover er der blevet redigeret i planerne, da forbrugernes indkøbsvaner er en del anerledes i 2018 end de var i 2016.

Der bliver købt meget mere ind på internettet og det forventes også at flere og flere vælger at få varerne leveret i stedet for selv at tage dem med hjem i bilen. Faktisk satser den svenske møbelgigant på en city-version hvor det er meningen at borgerne i den danske hovedstad tager ladcyklen hen over fx Bryggebroen i stedet for bilen og forhåbentligt vælger at komme forbi oftere.

De første planer var at IKEA varehuset på Kalvebod Brygge skulle være på samme størrelse som IKEA i Høje Taastrup, som dækker 37.000 kvadratmeter, men de planer er altså skrumpet. Helt præcist hvor meget planerne er blevet formindsket vides endnu ikke. Til gengæld er det sikkert at det bliver et moderne IKEA varehus, som i stedet for det normale monotone design vil have begrønnede facader, opholdsmuligheder med mere, som skal passe ind i det københavnske bybillede.

IKEA-plastik uden fossilt brændstof

Når du i fremtiden køber produkter, som er baseret på plastik i det nye varehus ved Fisketorvet eller online på IKEA-hjemmesiden, eller andre steder, så vil der være tale om plastik, der er helt fri for fossile brændsler. Allerede fra efteråret 2018 vil den svenske virksomhed brug af genbrugsmateriale som fx bæredygtigt produceret vegetabilsk olie eller gammel madolie til produktionen af plastik. Initiativet er en del af et pilotprojekt, som Neste og IKEA står bag og som skal føre til at IKEA når sit mål om kun at bruge plastik, der er fremstillet af genanvendelige materialer eller genbrugt materialer før 2039.

KU-studerende kan snart flytte ind i de nye Kaktustårne

Selvom det store projekt ligger på den anden side af Amager, så vil det have stor indflydelse på mange af dem, der tilbringer sin dagligdag i Ørestaden. Der vil uden tvivl være mange, som vil være ekstra motiverede til at til shoppe i området omkring Fisketorvet, når der er mulighed for en billig softice eller svenske kōtboller.

Projektet dækker meget mere end de førnævnte 37.000 kvadratmeter. Masterplanen for hele området er på 74.000 kvadratmeter og ud over IKEA, vil der blive åbnet et stort lavprishotel med 1250 værelser.

Derudover vil der blive bygget to Kaktustårne med plads til 500 ungdomsboliger til fx de studerende på Søndre Campus på Ørestaden. Det er den verdensberømte arkitektgruppe BIG, som sammen med Bjarke Ingels står bag de tårne, som vil blive dannet af sekstenkantende kerner med dæk, der roterer ved hver etage, så de sammen med forskudte altaner ligner kaktusser.